Hej mitt vinterland!

Och så kom äntligen den efterlängtade, vita, pulversnön till Göteborg. Härligt! Pulkaåkning blev snabbt en favorit för Julia. Det börjades tidigt på förskolan och nu är även vi i familjen i fas med detta. Är vi inomhus tar hon gärna på sig skorna och mössan som vanligt men numera sätter hon sig också i pulkan och sträcker ut handen där hon håller pulkasnöret i mot oss. Det tisslas och tasslas om att snön inte kommer ligga kvar så länge till därför har vi efter gårdagens pulkapremiär redan hunnit med ett flertal åk så jag tror att Julia är ett av de barnen som verkligen har tagit till vara på snön.Jag inhandlade (vad jag trodde) en säker pulka då jag tidigt insåg att det kan bli en del pulkaåkning för Julia tillsammans med hennes far. En mer vild än tam pulkaåkning med andra ord. Om Julias far skulle dra iväg i galopp med Julia i pulkan bakom sig så skulle Julia i varje fall ha ett gott ryggstöd att luta sig tillbaka på och bra sidostöd. Det trodde jag skulle förhindra minsta lilla vurpa. Men icke. Efter Julias pulkapremiär med sin pappa som gick av stapeln igår så har vi ett litet resultat av färden uppe vid vänster panna under Julias lugg.Det där med teori och praktik

Julia har börjat bli mer och mer nyfiken på sin potta. Det går bra att sitta på den med kläderna på, ha den på huvudet och även kånka runt lite på den här hemma. Ibland möblerar Julia om med pottan ett par gånger om dagen. Ja hon har inte riktigt bestämt var hon vill att den skall stå framöver. För ett par dagar sedan har även Julia börjat tycka att det är okej att ta av sig blöjan och sätta sig ned på pottan dock för en trehundradels sekunder men visst, hon sitter :-)

Att Julia skall bli blöjfri inom kort tid har vi inga planer på. Just nu saknas det ett aktivt stöttande från hennes föräldrar. Det är bara väldigt väldigt roligt att se när lillskruttan upptäcker nya ting att utforska. Nog vet hon hur man torkar sig med papper i teorin och provar gärna i praktiken men då givetvis med kläderna på. Det tycker nämligen Julia är mer rätt just nu.


Naturligtvis gillar Julia Naturen

Vår lilla söta fröken fräken har fått nys på det vackra med naturen och det sköna med att vistas ute. Utomhus trivs Julia som bäst. Det trillar krokodiltårar nedför de fina äpplekinderna varje gång vi måste gå in. Julia springer gärna till hallen och hämtar sina skor, tar ned sin jacka från kroken och plockar fram mössan ur byrålådan. Hon vet precis var hennes saker finns. Efter många prövningar hamnar nu höger fot i höger sko och Julia spänner åt kardborrbandet över vristen på skon. Mössan kommer ibland på sne men efter några försök så sitter den där den ska -den värmer både öron och huvud. Jackan är svår så den får mamma och pappa hjälpa till med. Nu är Julia färdig för nästa utgång. Vi som precis kom in i värmen. Kylan är inget som hindrar Julia. Inte än så länge i varje fall. På förskolan berättar personalen att Julia springer och hämtar sina skor, letar reda på en fröken, sätter sig nedanför henne och sätter på sig skorna, drar fröken i armen och visar att hon vill gå ut. Julia kan få vistas upp till 4-5 gånger ute en vanlig dag men inte ens det räcker tydligen för att stilla hennes behov. Söta fröken fräken.


Ibland fastnar Julia framför tv:n, då med jackan i högsta hugg. Gäller att vara beredd ifall någon närmar sig hallen. Då skyndar sig Julia dit och visar att hon ska minsann med ut.Jacka och skor är framme. Mössan är på. Skorna är nästa steg.Det må se lite bökigt ut men oj så duktig hon är som löser det hela alldeles själv.Så här arg blir Julia när klockan närmar sig sovdags och mamma eller pappa säger att vi inte ska gå ut.


Lucia.

Morgonen var otroligt mysig på förskolan. Personal har i år valt att inte ha något Luciatåg utan istället satt vi alla föräldrar och barn i en stor ring och sjön julsånger tillsammans. Julsångerna fanns på runda ark som låg i en fin ask som några barn i tur och ordning fick gå och plocka fram. Det var en härlig stämning, ett skönt lugn och många många vackra barn vars ögon tindrade så glatt. En eloge till personalen som gjorde en bra pedagogisk förändring i år. Detta var toppen! Det bjöds även på gott fika efteråt.


Det är viktigt att mammas skor kommer fram efter att Julia har fått på sina skor tycker Julia.

Julia på luciafirande.


Alla fina barnen är samlade i en ring. Julia sitter med ryggen mot kameran. Hon tycker pepparkaksgubbarna på kortet är roligare.


Lisa (Luciaflickan), Julias granne och Julia satt fina bredvid varandra under sångstunden.

Inför Lucia!

Tidig morgon. Idag har det firats lucia på förskolan. Julias, mammas och pappas första luciafirande. Spännande! Vår lilla tomteflicka valde bestämt att inte ha någon tomtemössa på sig men en söt liten snögubbe ville hon ha i sitt hår. Sagt och gjort. Strax före avresa till förskolan så fann jag Julia inne på toaletten. Hon hade hittat sin potta. Ibland är den rolig. Ibland är den inte rolig. Idag var den skoj fast bara om man fick sitta med kläderna på tyckte Julia.


Fina julflickan


Det må hända att pottan är bak och fram men Julia är nöjd ändå


Julia klappar händerna och skrattar


Ja, det är viktigt att se om det har hänt något också när man suttit färdigt. Julia tar sig en ordentlig titt.


Avslutningsvis är det viktigt för Julia att pottan hamnar bredvid mammas och pappas toalett. Rätt ska vara rätt.


Julfirande i Sthlm

La familia har hunnit med en sväng upp till Sthlm för att hälsa på släkt, fira mammas moster som har fyllt 50 år och även njuta lite av julen som vi tyvärr i år inte kommer delta i längre fram. En mysig helg med gott sällskap och god mat blev det. Kameran användes denna gången däremot inte så flitigt som den brukar användas.


Julia verkligen älskar att leka med sin morbror Magnus. Hon lyser upp när hon ser honom och börjar genast bli generad och flirta lite om vartannat.


Flygplan hem till Göteborg fick det bli. Smidigt och Julia tycker det är jättespännande att flyga!


RSS 2.0